sobota 17. listopadu 2012

Čočka, jogurt a mýdlo


Abych některé recepty nemusela rozesílat stále dokola mailem, rozhodla jsem se, než jim dám nějakou stahovatelnou formu, uveřejnit je postupně zde. Nepůjde jen o recepty na jídlo, ale i o receptury na čističe a třeba kosmetiku či jiné užitečné návody. Sice jde takovéto najít zhusta na internetu, ale často jsou velmi stručné bez přihlédnutí k principům či dokonce základní principy popírající. Fotky ke všemu postupně dodám!

Čočkový prejt

Základní recept na toto jídlo mám odtud. Sama jsem kdysi, dokud jsem ještě jedla maso (už je to 21 let), masový prejt upřímně nesnášela. Všechny podobně smýšlející mohu ujistit, že toto jídlo s ním nemá nejspíš pranic společného. Oproti základnímu receptu ten můj doznal několika vcelku zásadních úprav. Chtěla jsem vyzkoušet jídlo, které bude levné a přitom nutričně vyvážené.

půl balíčku čočky
půl balíčku ovesných vloček
2 střední cibule
2 lžíce oleje
několik plátků másla (dohromady tak dvě lžíce)
hrst chlebové strouhanky
1-2 vejce (jde i bez nich)
půl čajové lžičky jedlé sody
půl čajové lžičky mletého zázvoru
lžičku majoránky
lžičku bazalky
špetka mletého nového koření
česnek dle chuti
sůl
trochu vařící vody



Čočku přes noc namočíme, ráno uvaříme s jedlou sodou zcela doměkka a slijeme. Necháme vychladnout. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka.
Na oleji rozesmažíme nadrobno pokrájenou cibulku do sklovata. Dáme vařit vodu. Na cibulku přihodíme ovesné vločky, lehce orestujeme a zalijeme vařící vodou. Vody dáme jen tolik aby ji vločky všechnu vsákly. Chvíli počkáme a jsou-li vločky suché, přilijeme opatrně ještě vodu. Vločky smícháme s čočkou, kořením, vejci a strouhankou, dosolíme a vložíme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pokud uděláme tenčí vrstvu, je větší šance, že prejt půjde dobře nakrájet a bude dobře držet tvar. Povrch směsi poklademe plátky másla a dáme péct. Pečeme na 200°C 1/2 - 3/4 hodiny. Podáváme s domácí hořčicí (brzy dodám recept), nakládanou okurkou a mačkanými brambory.
Jídlo je to velmi syté!

Domácí jogurt bez jogurtovače

Receptů na domácí jogurt ať už s použitím kultury nebo základního jogurtu se najde mnoho. Mě šlo o jogurtování bez jogurtovače (ačkoliv ho vlastním) a maximální zjednodušení.
Zimní jogurtování: na začátku jsou potřeba 2 bílé jogurty co možná nejkvalitnější. Je třeba aby byly opravdu živé. Mě se osvědčila holandia a choceňský. Tyto jogurty rozmícháme se dvěma litry plnotučného mléka nejlépe čerstvého a převařeného (jde to i s krabicovým, ale výsledek není úplně stejný). Tedy převařeného, mléko by mělo dosáhnout 72°C a pak být schlazeno na požadovanou teplotu, která u jogurtu nesmí mít vyšší teplotu než 40°C. Toto mléko vlijeme do tří 3/4 litrových, šroubovacích, vyvařených sklenic. Tyto potom postavíme na topení, kde je necháme celou noc. Zvrchu je dobré je přikrýt ručníkem, který můžeme na jedné straně zahnout pod sklenice. Fotky se dají nalézt u blogu s jogurtovým sýrem labneh. Takto zhotovené jogurty by poté měly zrát v chladu 24 hod. Z poslední sklenice si ponecháme cca 1/4 na další očkování. To můžeme provést tak třikrát, pak je třeba koupit novou násadu.
Letní jogurtování provádíme stejně, jen nedáme sklenice na topení, ale za slunečného počasí do černého hrnce, nejlépe z litiny a umístíme ho na slunce. Funguje to skvěle.
V ostatních obdobích je možno si pomoct troubou, ohřívací láhví a peřinami. Na nějakou alternativu už přijdete.
Takto zhotovený jogurt je po rozmíchání řidší. Pokud byste chtěli hustý jogurt, je třeba pracovat se základními kulturami (např. zde nebo zde) a hlavně kvalitním mlékem.



Mýdlový sliz

Zdá se, že je to notoricky známý recept, ale i tak uvádím. Občas ho někdo nezná. Dorazilo ke mě z několika stran jak strašně ničí pračku. Já peru přesně dva roky jen v něm, pračka byla nová a pere pořád stejně. Nevím, možná dělám něco špatně :D. Sliz používám i na podlahu a další umývání (koupelna, záchod) a občas i na nádobí. Úplně nepřekonatelný je na připáleniny. Staší přelít vrstvou slizu, nechat hodinku a pak vydrbat kartáčkem. Jde z něj připravit též tekutý prášek pokud ho smícháme na pastu s jemným dřevěným popelem. Pak dobře myje troubu i sporák.

150 - 250g mýdla na praní, marseillského mýdla nebo mýdla vlastnoručně vyrobeného
250g sody na praní (křišťálové sody) - méně či více podle tvrdosti vody (200-300)
nádoba o objemu cca 12 l
šroubovací zavařovací sklenice o objemu 750ml - 1l

Do zavařovací sklenice dáme odváženou sodu a do dvou třetin naplníme horkou vodou, zašroubujeme a třesením sodu rozpustíme.
Mýdlo nastouháme nahrubo, nasypeme do 12l nádoby a zalijeme 1l vařící vody. Poté buď mícháme do rozpuštění nebo rozmixujeme ponorným mixerem. To je rychlé a přináší to dobrý výsledek, jen mýdlo velmi napění. Do mýdla vlijeme rozpuštěnou sodu a ihned začneme napouštět studenou vodu, mícháme. Směs doplníme na 10l. Necháme minimálně 12 hodin stát a poté dobře promícháme. Přelijeme do kanystru nebo jiné uzaviratelné nádoby. Před použitím protřeseme nebo promícháme. Použijeme 1 - 2 kelímky o objemu 150 ml přímo do bubnu pračky. Množství je třeba vyzkoušet. Místo aviváže je dobré použít ocet, který vlijeme s několika kapkami oblíbené silice (často levandulové) do nádobky na aviváž. Ocet pomůže proplachování pračky od slizu a zároveň změkčuje prádlo.

Potřebujeme-li použít sliz na praní bílého prádla, přidáme do části perkarbonát sodný a TAED  (Tetra Acetyl Ethylene Diamine)  v poměru 20:1 (osvědčil se např. na látkové pleny) - tohle jsem nezkoušela, protože mám odrostlejší děti.

1 komentář:

  1. My si doma děláme i klasické mýdlo na mytí rukou a obecně se snažím využívat co nejvíce přírodní a doma dělanou DIY kosmetiku. Ale ne vždy to jde. Třeba v mém věku už potřebuji i krém na pigmentové skvrny ten si doma prostě nevyrobíte. :-D Ale s tím se prostě nedá nic dělat. Nejsme zase takoví puritáni, abychom seděli doma na jehličí. ;-)

    OdpovědětVymazat